2023 Bütçesi TBMM Genel Kurulu’nda – İYİ Parti Grup Başkanvekili Usta
İYİ Parti Küme Başkan Yardımcısı Musavat Dervişoğlu, “Bugün Meclis üyeleri olarak Yüce Meclis çatısı altında Cumhuriyetin 100. yıl bütçesi ile Adalet ve Kalkınma Partisi’nin veda bütçesini görüşüyoruz.” söz konusu.
Dervişoğlu, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda 2023 Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi ve 2021 Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanun Teklifi üzerinde İYİ Parti Grubu adına söz aldı.
Dervişoğlu, Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri olarak Cumhuriyet’in 100’üncü yıl bütçesi ile AK Parti’nin veda bütçesini Yüce Meclis çatısı altında görüştüklerini savunarak, Türk milletinin egemenliğinin gasp edilemeyeceğini belirtti. herhangi bir kişiye, kuruma, aileye veya gruba bırakılmıştır. Dervişoğlu, “tek adam rejimi”nin anayasal çerçevesi olan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile TBMM’nin bütçe yapma yetkisinin fiili olarak elinden alındığını savundu.
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi öncesi görüşülen bütçelerin toplumu heyecanlandırarak milletin ve bütçenin sorunlarına çözüm getirmesini temenni ettiğini dile getiren Dervişoğlu, yeni sistemde bütçe teklifinin kimse tarafından merak edilmediğini ve bir bütçe önerisine dönüştüğünü iddia etti. sıradan ritüel.
“Vatandaşlarımız 2023 bütçesini neden merak etsin? Bütçe teklifi kabul edilmezse hükümet düşer mi? Bütçe yeniden düzenlenip TBMM’nin onayına mı sunulur?” Sorular soran Dervişoğlu, “Hayır. Bu canavarca siyasi sistemin Gazi Meclis’in iradesine aykırı olduğu açıkça görülüyor. Bu düzende bütçe yapma yetkisi Gazi Meclis’ten alınarak, eski Meclis’e verilmiş bir yetki haline getirildi. yeniden değerleme ile orantılı olarak güç.” dedi.
Dervişoğlu, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin egemenliğin kişileştirilmesi üzerine kurulduğunu, yasamanın KHK’lerle etkisiz hale getirildiğini, yargının atama yetkilerine bağımlı hale getirildiğini, yürütmedeki tüm siyasi gücün tek bir iradeye bırakıldığını savundu. kişi.
İYİ Partili Dervişoğlu, “20 yıl önce 3 Y’yi, yoksulluğu, yolsuzlukları, yasakları yıkmaya geldiniz ama bir 3 Y’yi daha yani yasama, yürütme ve yargıyı yok ediyorsunuz. O Sayın Erdoğan’dı. ” görüşünü savundu.
“Rezervasyon yaptırmayı unutmuşsun”
Dervişoğlu, Türkiye’de her alanda olduğu gibi adalet sisteminde de büyük bir erozyon yaşandığını, yargı kararlarının siyasetin etkisinde kaldığını, yargının muhalefete karşı bir sopa gibi kullanıldığını ileri sürerek, “2022 bütçesinin ömrü uzuyor. Yaptığınız 6 ay bile sürmedi, ek bütçe getirmek zorunda kaldınız.” Hükümetin ek bütçe gerekçesi nedir? Türkiye’de yüksek enflasyon artışı. Biliyoruz ki hesap yapmayı unuttunuz, hiç olmazsa irfan ve idrakinizi korusaydınız devlet yönetme ruhsatınızı kaybettiniz.” ifadesini kullandı.
Bu bütçede millet olmadığını ileri süren Dervişoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“20 yıldır Türkiye’yi tek başına yönettiniz ve gücünüz altında 2 trilyon 504 milyar dolar vergi topladınız. 131 milyar dolar borç kullandınız. 63 milyar dolar özelleştirme yaptınız. 20 yılda 4 katını harcadınız. 79 yılda önceki 57 hükümetin harcadığı parayı, bize verilmeyen kaynakları ve zamanı kullandınız Türkiye ilk 20 içinde ekonomi Liginizden elendiniz. Türk milletini enflasyon ve kredi yükü altında ezdiniz. Türk lirasını tarihin en değersiz seviyesine getirdiniz.
Cumhuriyet’in birikimlerini, kamu mallarını açık artırmada sattınız. Türkiye’nin en büyük şirketlerini, fabrikalarını, limanlarını, elektrik üretim tesislerini, telekomünikasyon şebekesini, elektrik ve doğalgaz dağıtım şebekelerini sattınız. Gücünüzün son aşamasında Türkiye’ye bıraktığınız dış borç yükü 500 milyar dolara yaklaştı. Cari açık 255 milyar dolar. ‘2023’te Türkiye’yi ilk 10 ekonominin ortasına koyacağız’ diyerek milletimize söz verdiniz. 1990’da ilk 20 ekonomi arasında yer alan Türkiye’yi 22. sıraya düşürdünüz. ‘Kişi başına düşen milli geliri 25 bin dolara çıkaracağız’ dediniz. 10.000 doların bile altındaydı.”
“Bu sistemde kurum ve kural yok”
İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Erhan Usta, tarihi bir gün yaşadıklarını vurgulayarak, bugünün iktidar için milletten ve muhalefetten hesap verme günü olduğunu söyledi.
Cumhuriyetin 100’üncü bütçesini görüştüklerine dikkati çeken Usta, şunları kaydetti:
“100’üncü bütçeyi konuştuğumuz bu günlerde iktidar Türk milletinin ve kamu maliye tarihinin yüzkarası olmuştur. Bunun ayıbı şudur: Bu yılki bütçe geçen yılki bütçeye göre yüzde 155 artıyor. Bu büyüme Bütçenin düşmesi hizmetin büyümesinden değil ekonomik göstergelerin aşırı zayıf olmasından kaynaklanıyor.Bu durum 100 yıllık tarihimizde bir kez oldu ve ikincisini AK Parti’nin 21. bütçesinde görüyoruz.İkinci utanç da şu: 2022 bütçesinde çok büyük bir sapma var. Hükümetin getirdiği harcama miktarı, 2022 bütçesinin başlangıç bütçesinin yüzde 179’u. 1943’ten, 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana ilk kez yaşadığımız bir şey.”
İYİ Partili usta, bu bütçeyi AK Parti için millete bir ‘elveda’, kendileri için bir ‘merhaba’ olarak gördüklerini söyledi.
Hocam bütçede; İsraf, adam kayırma ve faiz lobiciliği varken esnaf, çiftçi, emekli ve çalışanların dahil olmadığını savundu.
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminde önemli olanın kurumlar, kurallar, koordinasyon, akıl, bilim, istişare, denge ve denetim değil inat olduğunu ileri süren Usta, şu değerlendirmelerde bulundu:
“Bu sistem kuvvetler ayrılığını tamamen ortadan kaldıran bir sistemdir. Bu sistem milleti fakirleştirmiş, gelir dağılımını bozmuş, verimli yatırımları devre dışı bırakmış, rantın önünü açmıştır. Bu sistem Türkiye’yi yalnızlaştırmış, bağımsız bir yabancı devlet yapmamızı engellemiştir. gençlerimizi bu ülkeden kaçırmak istetiyor, bu yüzden parlamenter sistem istiyoruz.
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi öncesi yani Haziran 2018’de tüketici enflasyonu yüzde 15,4’tü. Bu yıl Ekim ayında yüzde 85,5’e, Kasım ayında ise yüzde 84,4’e yükseldi. Tüm zamanların en yüksek enflasyon rakamını yerli üretici enflasyonunda gördük. Ekim ayı itibarıyla yüzde 157,7’yi gördük. Yani bu millete tüm zamanların en yüksek enflasyonunu yaşattınız. Bu enflasyonu yüzde 30’a getirdiniz. Tarım maliyetleri de cabası. 2018 yılı Haziran ayında tarımsal maliyetlerdeki yıllık artış yüzde 19,5 oldu. Bu rakam şu anda yüzde 128,6’ya ulaştı.”
Dünyadaki enflasyonun yüzde 9,1 civarında olduğunu, Türkiye’de ise resmi rakamlara göre enflasyonun yüzde 84 olduğunu belirten Usta, bu farkı hükümetin açıklaması gerektiğini söyledi.
Usta, “Ülkemizdeki enflasyon dünya kaynaklı bir enflasyon değil. Türkiye’nin yaşadığı enflasyon Türkiye’nin kendi sorunlarından, Türkiye’nin kötü yönetilmesinden kaynaklanan bir enflasyon.” görüşünü paylaştı.